måndag, oktober 30, 2006

Kjelleman

När vi ändå som i söndagsquizet pratar om sexiga medelålders män så vill jag passa på att göra en hyllning. Ni som inte har sett Mäklarna på SVT 1 söndagar får börja kika på det nu. Kjell Bergqvist är på sitt sedvanliga sett ett ärkesvin som inte borde få gå lös. Han ljuger, lurar folk, försöker sno saker och är otrogen, alltså i högform. Jag bara sitter och njuter av det, så himla go är han. En snäll Kjelle hade inte gått att ta på allvar och det finns en liten skara skådespelare i Sverige som kan spela ett svin med sådan pondus. Svineliten är Johan Rabaeus, Mikael Persbrandt och Jonas Karlsson men även Ruben Salamander och Lennart Jähkel behärskar konsten. Men nu ska vi inte dra upp dem.


En annan sak som gör att man bara älskar herr Bergqvist är för hans tacktal vid Guldbaggegalan (tror det var 2002) när han vann pris för bästa manliga huvudroll (Den bästa sommaren). Han inleder med att tacka sig själv ”Tack Kjelle” och fortsätter med ”det där gjorde du jävligt bra”. Visst kan man tycka att det är lite väl egocentriskt men det finns ändå en glimt långt bak i ögonfransen. Fast även Kjelle har fläckar på sin haka. Han har förmågan att ta ut svängarna och vara lite väl burdus ibland i vissa sammanhang, han håller inte direkt käft om vad han tycker på gott och ont.

Hursomhelst tyckte jag han var värd en liten hyllning som det ärkesvin han är. Kjelle gör sitt för att den imaginära filmvärlden ska förbli en lagom rolig plats att leka i.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite spydighet kan vi allt behöva mer av här. Men vart tog alla spydiga kvinnor vägen? - minns Vera Bengtsson från den gamla kultserien Rederiet -icke att glömma! spydig spydigare spydigast!

(konstigt ord föresten - spydig)

Danie sa...

Den gamle Skåne-sluddraren Ernst Hugo Järegård kunde också konsten, visade hela sitt ondskefulla register i Danskdödaren "Riket". favorireplik: Simulanten! Nästan Övertygande!

till den hypokondrikske patienten efter att hon blivit överkörd av en ambulans.
/R.I.P E-H